Административен съд – Варна отмени мълчалив отказ на  генералния директор на Държавно

...
Административен съд – Варна отмени мълчалив отказ на  генералния директор на Държавно
Коментари Харесай

Варненският административен съд отмени мълчалив отказ на генералния директор на ДП Пристанищна инфраструктура

 Административен съд – Варна отмени мълчалив отвод на  генералния шеф на Държавно дружество " Пристанищна инфраструктура “, произнесен по заявление за достъп до социална информация от 04 ноември 2020 година, с което С.Ц.С. е декларирал достъп до следната социална информация:

1/ копие от подписано съглашение сред Директива за птиците “Пристанищна инфраструктура “ и   " ТСВ “ ЕАД за удълбочаване на Канал 1 и Канал 2 на Пристанище Варна;

2/ копие от Инвестиционен план за удълбочаване на Канал 1 и Канал 2 на Пристанище Варна.

Съдебният състав връща делото като преписка на генералния шеф на Директива за птиците " Пристанищна инфраструктура “ за   произнасяне по заявката, подадено от   С.Ц.С. 

В претекстовете си съдът сочи, че съгласно разпореждания на Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ), всеки жител на Република България има право на достъп до социална информация при изискванията и реда, избрани в този закон и че социална информация по смисъла на закона е  всяка информация, обвързвана с публичния живот в Република България и даваща опция на гражданите  да си сформират лично мнение по отношение на активността на задължените по закона субекти, оповестиха от пресслужбата на институцията. Държавно дружество " Пристанищна инфраструктура “ не е комерсиално сдружение, то е на бюджетна прехрана и както Директива за птиците “ПИ “, по този начин и " ТСВ " ЕАД са обществени организации. Съответно  средствата, които разходва по планове и съглашения са целево предоставени от бюджета на страната, което обуславя извода, че са  публични средства и едноличен притежател на капитала на " Транспортно строителство и възобновяване " ЕАД ( " ТСВ " ЕАД) е страната посредством Министерство на превоза, осведомителните технологии и известията. Съдът прави заключението, че " подписаното съглашение сред Директива за птиците “Пристанищна инфраструктура “ и   " ТСВ “ ЕАД за удълбочаване на Канал 1 и Канал 2 на Пристанище Варна и Инвестиционния план за удълбочаването им, съставляват социална информация, защото несъмнено се отнасят до обекти от национално значение, свързани с публичния живот в РБ и съставляват резултат от извършени от способния орган пълномощия. “ В Решението си съдът приема, че без значение какъв ще е отговорът, ответникът дължи категорично изговаряне по настояването, с което се търси достъп до социална информация.

Съдебният състав подчертава на това, че желаната информация за осъществения ремонт на Канал 1 и Канал 2 на Пристанище Варна, дава опция да се увеличи прозрачността и отчетността на ответника във връзка с активността му, обвързвана с взетите от него ограничения.

Съдът намира, че обжалваният в актуалното произвеждане безмълвен отвод по подаденото заявление, следва да бъде анулиран, а преписката - върната на отговорности индивид за изговаряне с подобаващ акт.  

Решението не предстои на обжалване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР